UKRCAVAMO SE...
NA NAJPOZNATIJI PREKOOKEANSKI BROD NA SVETU
Priča o Titaniku nije samo priča o najluksuznijem, najslavnijem i najupamćenijem putničkom brodu ikada; to je takođe uzbudljiva priča o burnom periodu, punom raskoši i velikih inovacija.
Dakle, ukrcavamo se na Titanik, na najčuveniji prekookeanski brod svih vremena, kako bismo otkrili sve detalje njegove izgradnje, od mašinskih prostora do raskošnih salona, od unutrašnjeg dizajna kabina do tehničkih detalja na palubi.
Strana za stranom, istorija, običaji, umetnost, tehnološki izumi i protagonisti revolucionarne epohe u istoriji pomorstva.
MORSKI GIGANT
Veliki, prekookeanski brodovi prve polovine dvadesetog veka, koji su konstruisani da izdrže linijsku plovidbu na otvorenom okeanu, ubrzo su postali izraz savremenosti i nacionalnog prestiža. Osvrnućemo se na istoriju ovih velikih, luksuznih i brzih brodova, koji predstavljaju pravu evoluciju u pogledu izgradnje, uređenja i estetike, a posebnu pažnju ćemo posvetiti klasi Olympic britannica, kojoj je pripadao i Titanik.
SASTANAK SA SUDBINOM
U noći između 14-og i 15-og aprila tragedija Titanika obeležila je živote i sudbinu preko dve hiljade putnika.
Direktna i izuzetno dirljiva svedočenja o toj noći, postala su tako ogledalo društva: ambicije slavnih ličnosti i bogate buržoazije, sjajni životi intelektualaca i pisaca, ali pre svega nade skromnih emigranata, mornara i konobara, koji su bili na brodu zbog posla.
ŽIVOT NA BRODU
Ukrcavamo se na veliki prekookeanski brod da bismo doživeli njegovu sjajnu atmosferu. Počevši od raskošnih večera, koje su predstavljale događaje bez premca i koje su se služile u velikoj sali za ručavanje prve klase, ali i u luksuznim Verandah Café-u i Café Parisien-u. A tu su bile i neverovatne ponude poput zatvorenog bazena, koji je bio apsolutna novina na brodu, teretane, turskog kupatila i velikih prostora, uređenih za šetnje i zabave na palubama.
DVADESETI VEK
Zlatno doba velikih parobroda. Morski giganti, deca industrijske revolucije. Od prvog puta kada je brod na paru prešao okean 1838. godine, do velikih pomorskih kompanija dvadesetog veka kao što su White Star Line, Cunard Line, United States Line, Italia – Società di Navigazione. Trka za izgradnju izvanrednih prekookeanskih brodova postala je trka protiv vremena. Plava vrpca postaje najpoželjniji trofej kojim su svi brodovlasnici želeli da se okite.
MONTAŽA KORAK PO KORAK
Sastavićemo, korak po korak, najznačajnije remek-delo pomorskog modelarstva u razmeri 1:200 na osnovu originalnih nacrta iz tog doba. U svakom broju časopisa ćete pronaći detaljna uputstva i sheme, zajedno sa jasnim i kompletnim slikama i sekvencama fotografija.
Zahvaljujući savršenstvu komponenti od metala i drveta, kao i dragocenim detaljima od fotograviranog mesinga, sastavljanje Titanika će biti uvek lako, zabavno i nezaboravno iskustvo.